Klamoks Antibiyotik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
25 Temmuz 2024

Klamoks Antibiyotik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Genel Bilgiler

Klamoks antibiyotik, her tablette 875 mg amoksisilin ve 125 mg klavulanik asit içeren geniş spektrumlu bir antibakteriyel ilaçtır. Yardımcı maddeler arasında hidroksipropil metil selüloz, etil selüloz, propilen glikol, titanyum dioksit, mikrokristalin selüloz, kroskarmeloz sodyum, magnezyum stearat, mikrokristalin selüloz ve kolloidal anhidrit silika bulunmaktadır. Klamoks, 1000 mg film tablet formunda, her bir blister ambalajda 10-14 adet beyaz, bir yüzünde "KF" harfleri basılı, diğer yüzü çentikli oblong tabletler halinde piyasaya sunulmaktadır.

Kullanım Alanları

Klamoks antibiyotik, birçok bakteri ve mikroba karşı etkili olup, aşağıda belirtilen bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde endikedir:

  • Tekrar eden bademcik iltihapları, orta kulak iltihabı ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları
  • Akciğer iltihabı ve kronik bronşitin akut alevlenmeleri gibi alt solunum yolu enfeksiyonları
  • Üretra ve böbreklerde oluşan bakteriyel iltihaplanmalar ve idrar yolu iltihapları
  • Apse, çıban ve yaralardan kaynaklanan enfeksiyonlar ve selülit gibi deri ve yumuşak doku enfeksiyonları
  • Diș eti ve diş apselerine neden olan enfeksiyonlar
  • Doku ve kanda yer alan toksin ve bakterilerden kaynaklanan düşük ve lohusalık humması gibi durumlar

Kullanım Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Penisilin ve sefalosporinler gibi beta-laktam antibiyotiklere alerjiniz varsa veya geçmişte Klamoks ya da penisilin kullanımı nedeniyle karaciğer yetmezliği yaşadıysanız, Klamoks antibiyotiğini kesinlikle kullanmamalısınız.

Dikkatli Kullanılması Gereken Durumlar

Bir enfeksiyon hastalığı şüphesi varsa ve böbrek yetmezliği mevcutsa, Klamoks antibiyotiğinin dozu ve kullanım şekli hastalığın şiddetine göre ayarlanmalıdır. Uzun süreli kullanımda, mantar enfeksiyonları gibi Klamoks'tan etkilenmeyecek organizmaların artmasına sebep olabilir. Bu nedenle, Klamoks antibiyotiği mutlaka doktorun önerdiği süre zarfında kullanılmalıdır.

İdrar miktarı azalmış olan hastalarda kristalüri görülebilir. Bu nedenle ilaçla birlikte uygun miktarda sıvı alınması gerekir. Amoksisilin ve klavulanik asit içeren Klamoks, bazı kişilerde kanama ve pıhtılaşma süresinin uzamasına neden olabilir, bu gibi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Yiyecek ve İçecek ile Kullanımı

Klamoks, mide ve bağırsak şikâyetlerinin azalması için yemek yemeden hemen önce alınmalıdır.

Gebelikte Kullanımı

Gebelik döneminde kullanımı önerilmez. Doktor tarafından önerilmediği takdirde, özellikle de hamileliğin ilk üç ayında kesinlikle kullanılmamalıdır. İlaç kullanılırken hamile olunduğu fark edilirse hemen doktora danışılmalıdır.

Emzirme Döneminde Kullanımı

Klamoks antibiyotiğinin içeriğindeki bazı etkin maddeler anne sütüne geçtiği için, emziren bebeklerde ishal ve mukozal membranlarda mantar enfeksiyonu görülebilir. Bu nedenle emzirme döneminde kullanımı önerilmez.

Diğer İlaçlarla Etkileşim

Klamoks antibiyotiği, gut hastalığı için kullanılan allopurinol ile birlikte alındığında alerjik reaksiyonları artırabilir. Gut için kullanılan probenesid ile birlikte kullanılıyorsa, dozun doktor tarafından ayarlanması gerekebilir. Varfarin gibi kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlarla birlikte alındığında, kan testleri yapılması gerekebilir. Klamoks, kanser veya romatizma tedavisinde kullanılan metotreksatın etkisini azaltabilir.

Kullanma Şekli ve Dozu

Klamoks tabletleri çiğnemeden yutulmalıdır. Eğer yutulmakta zorlanılıyorsa tabletler ikiye bölünüp yutulabilir.

12 Yaş ve Üzeri Çocuklarda ve Yetişkinlerde Kullanım

Hafif ve orta şiddetteki enfeksiyonlarda: Günde iki defa 625 mg tablet.

Şiddetli enfeksiyonlarda: Günde iki defa 1 g tablet.

Diș enfeksiyonlarında: Günde iki defa 625 mg tablet, 5 gün boyunca kullanılmalıdır.

Diğer enfeksiyonlarda ise kullanım süresi 14 günü aşmamalıdır.

Doz Aşımı

Klamoks antibiyotiğinin önerilen dozdan fazlası kullanıldığında, gastrointestinal semptomlar ve sıvı-elektrolit dengesinde bozulma görülebilir.

Yan Etkiler

Sık Görülen Yan Etkiler

Bulantı, kusma, deride kızarıklık, ishal, vajinit ve ürtiker.

Çok Seyrek Görülen Yan Etkiler

Ateş, üşüme nöbetleri, baş ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, nefes darlığı, gözlerde ve cilt renginde sararma ve solgunluk, diş renginde değişiklik, hareketlilik hali, nöbet veya çırpınma ve kasılma durumu, yüz, dudak, dil veya boğazın şişmesi, genital bölge, dudak, ağız ve gözde meydana gelen kabarmalar, deride kaşıntı ve irin şeklinde küçük kabarcıklar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hanife

25 Temmuz 2024 Perşembe

Penisilin ve sefalosporinlere alerjim var, geçmişte Klamoks ya da penisilin kullanımından sonra karaciğer yetmezliği yaşadım. Bu durumda Klamoks kullanmamın sakıncalı olduğunu söylüyorlar. Bu konuda deneyimi olan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Hanife,

Alerjiniz ve geçmişte yaşadığınız karaciğer yetmezliği ciddi konular. Klamoks gibi ilaçlar, penisilin türevleri olduğu için sizin için tehlikeli olabilir. Bu durumda doktorunuzla görüşerek alternatif tedavi yöntemleri bulmanız önemli. Benzer deneyim yaşayan başka kişiler var mı bilmiyorum, ama en doğru bilgiyi bir uzmandan almanız yerinde olur. Geçmiş olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni