Antibiyotik İshal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
20 Haziran 2024

Antibiyotik İshal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Antibiyotik ishal, antibiyotik kullanımında sıkça rastlanan bir yan etkidir ve tıbbi olarak Clostridium difficile enfeksiyonu ile ilişkilendirilebilir. Bu durum, antibiyotiklerin bağırsak florasını bozarak zararlı bakterilerin çoğalmasına yol açması sonucu ortaya çıkar. Antibiyotik ishal genellikle bir gaita tahlili ile tespit edilir ve antibiyotiklerin kullanımı başladıktan iki gün sonra görülmeye başlar, altı hafta kadar devam edebilir.

Antibiyotikler, vücutta bakterilerin sebep olduğu hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar kuvvetli olduğu için genelde yan etkileri görülebilir ve bunlardan biri de ishaldir. Antibiyotiğe bağlı ishal genellikle ilacın kesilmesi durumunda bağırsak florasının normale dönmesi ile sona erer. Ancak, ishal kesici ilaçlar asla kullanılmamalıdır çünkü bu ilaçlar bağırsakta toksin emilimini hızlandırarak farklı hastalıkların zaten direnci düşük olan vücutta ilerlemesine zemin hazırlayabilir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Antibiyotik ishal, günde beş ile on kere arasında tuvalete çıkılıyorsa orta, on kerenin üzerinde ise şiddetli ishal olarak tanımlanır. Günde on kerenin üzerinde tuvalete çıkan bir kişide şiddetli sıvı kaybı başlayabilir ve mutlaka hekime başvurması gerekmektedir. Böyle durumlarda hekimler genellikle metronidazol tedavisi uygulamaya başlarlar ve bu tedavi çoğunlukla etkili olur.

Hastalar Nasıl Beslenmelidir?

Antibiyotik ishal olmuş hastaların beslenmelerine de dikkat etmeleri gerekir. Bağırsak florası bozulduğu için, bağırsakta sindirimi zorlamayacak lif yönünden zengin gıdalar tüketilmeli ve bolca sıvı alınmalıdır.

İshalin uzun süre devam ettiği dönemlerde ağır yiyecekler, bol karbonhidrat tüketimi, yağlı ve özellikle kızartma şeklinde hazırlanan yiyecekler bağırsakları daha fazla zorlar ve tedavinin gecikmesine sebep olur. İshal, antibiyotiğin kullanımının sonlandırılması ile azalarak geçer.

Öneriler

İshal sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Bol su tüketimi önemlidir.
  • Elektrolit dengesini koruyacak içecekler tüketilmelidir.
  • Yoğurt ve kefir gibi probiyotik açısından zengin gıdalar tüketilmelidir.
  • Yağlı, baharatlı ve kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Hafif ve sindirimi kolay yiyecekler tercih edilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni