Cempes Antibiyotik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
26 Temmuz 2024

Cempes Antibiyotik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Cempes Antibiyotik

Cempes Antibiyotik, kronik hastalıklar, kronik bronşitin akut eksazerbasyonu, sinüzit, yumuşak doku ve deri enfeksiyonları ile farenjit gibi enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir antibiyotik türüdür.

Cempes Antibiyotik Uygulaması

Akut Sinüzit

Çocuk grubunda (6 aylık bebekler ve 12 yaş çocuklar) 10 gün süreyle 12 saat aralıklarla günde iki kez alınması gerekmektedir. Yetişkinlerde (13 yaş üstü) ise hekim tarafından tavsiye edilen doz, 12 saat aralıklarla günde iki kez 300 mg olarak 10 gün boyunca alınır. Eğer 600 mg doz alınıyorsa, 10 gün süreyle günlük bir kez alınması gerekmektedir.

Akut Bakteriyel Enfeksiyonlar

6 aylık bebekler ile 12 yaş arası çocuklarda, 5 veya 10 gün boyunca 12 saat aralıklarla günde iki kez 7 mg veya 10 gün boyunca 14 mg'lık dozlarda günlük bir kez alınması gerekmektedir.

Farenjit

6 aylık bebekler ile 12 yaş grubu çocuklarda, 10 gün süreyle günlük bir kez 14 mg'lık doz kullanılmalıdır. Yetişkinlerde ise günlük doz, 10 gün süreyle günlük bir kez 12 saat arayla 600 mg'lık doz şeklinde alınmalıdır.

Kronik Bronşit

Yetişkinlerde kullanım dozu 10 gün süreyle 12 saatlik aralıklarla 300 mg'lık dozlarda günde iki kez veya 600 mg'lık dozlarda günlük bir kez alınması uygun olmaktadır.

Deri ve Yumuşak Doku Enfeksiyonları

Yetişkin hastalarda, 10 günlük süreyle 12 saat aralıklarla günlük 300 mg'lık doz şeklinde iki kez alınmalıdır. Çocuklar ve bebeklerde ise 10 gün süreyle 12 saat aralıklarla günlük 7 mg'lık dozlar ile günde iki kez alınması gerekmektedir.

Pnömoni Tedavisi

Yetişkinlerde 10 gün süreyle günlük 300 mg'lık doz şeklinde 12 saat aralıklarla iki kez alınmalıdır.

Cempes Antibiyotik Uygulama Şekli

Cempes, ağız yoluyla uygulanmaktadır. Hazır süspansiyonlar yemeklerle veya yemeklerden önce alınmalıdır. Hap yutma zorluğu yaşamayan hastalarda ise Cempes kapsül alınması uygundur. Cempes antibiyotik süspansiyonun hazırlanması, daha önce kaynatılmış ve soğutulmuş suyun şişenin işaretli yerine kadar ilave edilerek 5-10 dakika kadar çalkalanmasıyla yapılmaktadır. Hazırlanan karışım 10 gün süreyle normal oda sıcaklığında saklanmalıdır. Ayrıca her kullanımdan önce mutlaka sallanmalıdır.

Cempes Antibiyotik Yan Etkileri Nelerdir?

  • Kalp yetmezliği sonucunda kalp krizi ve şiddetli göğüs ağrısı
  • Ellerde, ayaklarda, yüzde, yutma ve nefes almada zorlanma, dudaklarda şişlik
  • Astım alevlenmesi
  • Karaciğerde iltihaplanma ve karaciğer yetmezliği
  • Böbrek yetmezliği
  • Akciğer iltihabı
  • Deri hastalıkları
  • İshal ve karın ağrısı, bağırsak iltihaplanması
  • Üst sindirim kanaması ve bağırsaklarda düğümlenme
  • Bilinç kaybı ve yüksek tansiyon
  • Kansızlık ve kas dokusu yıkımı
  • Gaz, bulantı, kaşıntı, baş ağrısı, sersemlik, ağız kuruluğu, kabızlık, hazımsızlık
  • Kanda pıhtılaşma, idrar artışı, kan testlerinin yükselmesi ve istem dışı hareketler

Cempes Antibiyotik Doz Aşımı Tedavisi

İnsanların fazla kullanımları ile ilgili tedavi verileri bilinmemektedir. Doz aşımında yan etki olarak mide bulantısı, kusma ve ishal görülmektedir. Böbrek hastalarında vücuttan hemen atıldığından ciddi şekilde zehirlenmelere karşı koruyucu olmaktadır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

İmren

26 Temmuz 2024 Cuma

Cempes Antibiyotiği günlük kullanımda yemeklerden önce mi sonra mı almam daha etkili olur? Ayrıca, bu ilacı kullanırken kaçınılması gereken belirli gıdalar veya içecekler var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba İmren,

Cempes Antibiyotiği kullanımı hakkında en doğru bilgiyi ilacın prospektüsünde veya doktorunuzdan alabilirsiniz. Genellikle antibiyotikler yemeklerden sonra alınması tavsiye edilse de, Cempes'in spesifik olarak yemeklerden önce ya da sonra alınması gerektiği konusunda net bir bilgi prospektüste yer alabilir.

Ayrıca, bu ilacı kullanırken tüketiminden kaçınmanız gereken belirli gıdalar veya içecekler olabilir. Örneğin, bazı antibiyotiklerle süt ve süt ürünleri veya asitli içeceklerin tüketimi ilacın etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle, ilaçla birlikte hangi gıdalardan kaçınmanız gerektiğini doktorunuza veya eczacınıza danışarak öğrenmeniz en iyisi olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim,
Asistan

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni