Stafine Antibiyotik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
21 Temmuz 2024

Stafine Antibiyotik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Stafine Antibiyotik Endikasyonları

Stafine pomad, özellikle Staphylococcus ve Streptococcus gibi gram pozitif bakterilerin neden olduğu deri enfeksiyonlarında kullanılır. Bu enfeksiyonlar arasında cilt apseleri, akne ve impetigo gibi rahatsızlıklar yer alır. Duyarlı organizmaların oluşturduğu deri hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Sakal bölgesinde görülen kıl kökü iltihabı ve enfeksiyonu durumlarında tavsiye edilir. Bakterinin ribozomal protein sentezini inhibe ederek etki gösterir. Sodyum fusidat, özellikle gram pozitif bakteriler üzerinde etkilidir ve diğer antibiyotikler arasında çapraz direnç bulunmamaktadır.

Stafine Antibiyotik İçeriği

Stafine Pomad, her gramında 20 mg sodyum fusidat içerir. Ayrıca, formülünde titandioksit gibi boyar maddeler bulunmaktadır.

Stafine Antibiyotik Uyarılar, Önlemler ve Yan Etkiler

Diğer antibiyotiklerde olduğu gibi, uzun süreli ve sık uygulama, antibiyotiğe karşı direnç gelişimini artırabilir. Gözde irritasyona neden olabileceği için gözle temasından kaçınınız. İlacı ağzınıza ve gözünüze temas ettirmeyiniz. Etken maddeye karşı nadiren de olsa ciltte pullanma, kızarıklık ve irritasyon görülebilir.

Stafine Antibiyotik Gebelik ve Emzirme Döneminde Kullanımı

Hamile kadınlar ve emziren anneler üzerinde yeterli veri bulunmamaktadır; bu nedenle zorunlu kalmadıkça kullanılmamalıdır.

Stafine Antibiyotik Kullanım Şekli ve Dozu

Stafine Pomad %2, lezyonlara günde iki veya üç kez uygulanmalı ve genellikle 7 gün süreyle kullanılmalıdır. Stafine gastrointestinal sistemden kolayca emilir ve alındıktan iki saat sonra ideal plazma konsantrasyonlarına ulaşır. Neredeyse tüm vücut sıvılarına ve dokularına iyi nüfuz eder. Absorbe olan kısmın yarısı periferik dokularda, diğer yarısı ise hücre içinde bulunur. Enfekte olmuş kemik, sinoviyal sıvı, hepatobilier salgı, bronşiyal salgı, mukoza, serebral dokular, apseler ve tüm yumuşak dokuya kolayca nüfuz eder.

Sodyum fusidatın büyük bir kısmı safra ile atılır. Yaklaşık %2'si değişmeden feçesle, geri kalan kısmı ise idrarla atılır. Karaciğer fonksiyon testlerinde geçici yükselmeler ve safra kesesi tetkikinde kullanılan kontrast maddenin bilier ekskresyonunda azalma görülebilir. İlacı kullanmaya başladıktan sonra belirtilerinizde iyileşme görülmezse ya da kötüleşme olursa doktorunuza başvurunuz.

Stafine Antibiyotik Saklama Koşulları

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve 25°C oda sıcaklığının altında saklayınız.

Stafine Antibiyotik Aşırı Doz Kullanımında

Uzun süreli ve yüksek dozda kullanıldığında birikim yaparak plazma konsantrasyonları yükselir ve sarılığa neden olabilir. Böyle bir durumda doktorunuza danışınız.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni