Sarımsak Antibiyotik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
23 Temmuz 2024

Sarımsak Antibiyotik Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sarımsak ve Antibiyotik Etkisi

Sarımsak (Allium sativum), Zambakgiller (Liliaceae) ailesine ait bir bitkidir ve pırasa, zambak ve soğan gibi bitkilerle akrabadır. Sarımsak, keskin kokulu esansiyel yağ içeriği sayesinde antibiyotik özellikler taşıyan bir bitkidir. Bu esansiyel yağlar, vücut tarafından sentezlenemez ve bu nedenle dışarıdan alınmaları gerekir. Sarımsakta bulunan bu yağların yeterince alınmaması durumunda çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Sarımsağın Kökeni ve Yetiştiriciliği

Sarımsağın ana vatanının Güneybatı Asya olduğu düşünülmektedir. Türkiye'de özellikle Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde yetiştirilen sarımsaklar çok kalitelidir. Taşköprü sarımsağı, selenyum ve germanyum açısından zengindir ve uzun raf ömrüne sahiptir. Bu bölgede yetiştirilen sarımsaklar, soğuk hava depolarına ihtiyaç duyulmadan bir yıl boyunca saklanabilir. Taşköprü sarımsağının %90'ı ilaç sanayisinde antibiyotik üretimi için kullanılır.

Selenyum ve Germanyumun Önemi

Yapılan araştırmalarda, selenyum yönünden zengin topraklarda büyüyen çocukların, büyüme ve gelişim çağında daha sağlıklı ve atak oldukları gözlemlenmiştir. Selenyum eksikliği ise bazı kanser türlerinde artışa, kas ve kemik gelişiminde sorunlara yol açabilir. Sarımsakta bulunan germanyum ise merkezi sinir sistemi için önemlidir. Germanyum eksikliği, sinir ucu iltihaplanmaları, kardiyovasküler sorunlar ve enflamasyon gibi problemlere neden olabilir.

Sarımsağın Antibiyotik Etkisi

Sarımsağın içeriğinde 17 tür aminoasit bulunur ve bunlar vücut tarafından sentezlenemez, dışarıdan alınmaları gerekir. Ayrıca sarımsakta organik ve inorganik maddeler ile 33 çeşit kükürt, çinko, A, C ve B1 vitaminleri bulunur. Bu vitaminler ve mineraller, antibiyotik etkisi gösterir. Sarımsak yağı kullanılarak veya çiğ olarak tüketildiğinde, bakteriler üzerinde antibiyotik etki gösterir.

Sarımsak, antibiyotik etkisinin yanı sıra antiviral, antifungal ve antiparazitik etkilere de sahiptir. Virüslere karşı antiviral etki gösterir ve mantar enfeksiyonlarını önler. Ayrıca, parazitlere karşı da etkili olup, kan septisemik durumlar için antiseptik özellik taşır. Ses kısıklığı, bademcik iltihabı, grip, nezle, astım, öksürük, bronşit, tonsilit, romatizma ve diğer üst solunum yolları hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Sarımsağın Diğer Faydaları

Sarımsak tüketildiğinde terletici etkisi vardır ve bu etki ateş düşürücü olarak kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hücre duvarının korunmasında etkilidir. Menenjit ve HIV virüsü ile mücadelede de etkilidir. Sarımsak, kardiyovasküler sistemi güçlendirir, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düzenler. Ayrıca, damar tıkanıklığını önleyerek, kan şekeri ve tansiyonun dengelenmesine yardımcı olur.

Sarımsağın Yan Etkileri

Sarımsak fazla tüketildiğinde gaz yapabilir ve bağırsak mukozasına zarar verebilir. Bu durum ishal veya kabızlık olarak ortaya çıkabilir. Aşırı tüketildiğinde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu etkilerden kaçınmak için pişirilmiş sarımsak veya kokusuz sarımsak kapsülleri kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni